Graag nodigen wij je uit om op woensdag 21 mei 2025 deel te nemen aan de jaarlijkse Preventiedag. De Preventiedag vindt plaats bij Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Ook dit jaar organiseren we de dag voor zowél de taxibranche als de touringcarbranche. Blok woensdag 21 mei alvast in je agenda en meld je snel aan. Het programma is inmiddels bekend!
Dit jaar staat de Preventiedag geheel in het teken van het thema: 'Voorkom verzuim en verloop door psychische klachten!' Laat je inspireren door experts en praktijkvoorbeelden en ontdek hoe je psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen jouw organisatie kunt aanpakken.
Psychische klachten door PSA?
PSA is stress die kan ontstaan door ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie, geweld, discriminatie en (seksuele) intimidatie, of door een te hoge werkdruk.
De Preventiedag staat dit jaar volledig in het teken van deze Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Deze stressvolle belasting kan leiden tot lichamelijke, psychische en sociale klachten die zowel het individu als de werkomgeving beïnvloeden. Dit leidt tot onnodig veel verzuim en verloop!
Elk bedrijf heeft de wettelijke verplichting om een PSA-beleid te voeren ter bescherming van medewerkers. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf echt werk maakt van mentale veiligheid en naleving van deze richtlijnen?
Tijdens de Preventiedag leer je:
✔ PSA-risico’s te herkennen, te inventariseren en te verminderen.
✔ Een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich veilig voelen.
✔ Jouw PSA-beleid op te stellen en praktisch toe te passen in je bedrijf.
Laat je inspireren door experts en praktijkvoorbeelden en werk samen aan een gezonde, veilige werkomgeving. En er is natuurlijk genoeg tijd om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.
Schrijf je nu in en zet de eerste stap naar een sociaal veilige en gezonde werkomgeving!
Voor wie
De dag is opgezet voor preventiemedewerkers, werkgevers, leidinggevenden, P&O-ers en OR-leden. Ook andere medewerkers die de zorgvervoer- en taxibranche of touringcarbranche een warm hart toe dragen en interesse hebben in gezond, vitaal en met plezier werken zijn van harte welkom. Neem eens een andere collega mee!
Programma
De opzet van het programma heeft een informatief maar toch praktisch toepasbaar karakter én biedt ook voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met collega deelnemers. Kortom, echt een bijeenkomst die je niet mag missen! Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Plenair
09.30 – 10.00 uur: Inloop met koffie en thee
10.00 – 10.15 uur: Welkomstwoord
10.15 – 11.00 uur: Terugkoppeling door jullie ingevulde vragenlijst & Arbeidsinspectie (verhalen uit de praktijk)
11.00 – 11.15 uur: Pauze
Workshops
Er is keuze uit 4 workshops.
11.15 – 12.15 uur: Workshopronde 1
12.15 - 13.00 uur: Lunchpauze
13.00 – 14.00 uur: Workshopronde 2
14.15 – 15.15 uur: Workshopronde 3
Afsluiting
15.15 – 15.45 uur: Plenaire energieke afsluiting
15.45 – 16.30 uur: Afsluitende borrel met hapjes
Plenair programma
Vooraf hebben alle deelnemers een vragenlijst ingevuld over hoe duurzaam inzetbaar zij zelf zijn. De gezamenlijke resultaten daarvan worden gepresenteerd. Uiteraard geheel anoniem! Dit als voorbeeld van hoe dit bij jullie op het bedrijf geïnventariseerd kan worden.
Tijdens het tweede gedeelte van het plenaire gedeelte vertelt de Nederlandse Arbeidsinspectie over hun taken, werkwijze bij een inspectie en speerpunten (waaronder dus PSA). Dit wordt geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden van goed PSA beleid en getoond wordt welke hulpmiddelen er zijn om tot een goed PSA beleid en de uitvoering daarvan te komen.
Workshops
Iedere deelnemer kiest drie van de vier workshops die worden gegeven. Per workshop zijn max. 25 plaatsen beschikbaar. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met ieders wensen. De workshops gaan over de volgende onderwerpen:
Workshop 1: PSA en de rol van een (branche)vertrouwenspersoon
Door: Elizan van Ommeren – MOVE by evova/Merlijn
De branchevertrouwenspersoon van FSO legt uit waarvoor je op het gebied van PSA de vertrouwenspersoon kunt inschakelen. PSA door (on) gewenste omgangsvormen en integriteit, effecten op de mensen én het bedrijf. Hoe kan een vertrouwenspersoon preventief helpen bij het zo veel mogelijk voorkomen van PSA? Hoe regel ik dit allemaal op mijn bedrijf. Via een interactieve werkvorm worden deelnemers zich er bewust van:
- dat iedereen een eigen versie van normen en waarden heeft;
- dat je daardoor ook verschillend kunt reageren op een situatie;
- Wat jij binnen jouw bedrijf kunt regelen om PSA te voorkomen.
Workshop 2: PSA bespreekbaar maken
Door: Adaptics (wandelen)
Je wordt in kleine groepjes het bos in gestuurd. En bespreekt in een wandeling van 20 à 25 minuten stellingen over hoe PSA te bespreken. Na afloop worden de ervaring en tips gedeeld en besproken. Houd rekening met het weer!
Workshop 3: Stress door PSA
Door: Adaptics
Hoe geef je grenzen en wensen aan op een empathisch assertieve manier? Ervaart iemand stress door een te hoge werkdruk? Dan is het belangrijk om de oorzaak van de hoge werkdruk te achterhalen. Kijk vervolgens wat je kunt doen om de werkdruk (tijdelijk) te verlagen. In deze workshop oefenen we met praktijkvoorbeelden.
Workshop 4: Een beleid voor Psychosociale Arbeidsbelasting, laten we het praktisch en effectief maken!
Door: Irma de Vaan - De Goede Praktijk
Medewerkers die met plezier werken en hun kwaliteiten willen inzetten voor het bedrijf, wie wil dat nu niet? Dan komt de vraag om de hoek kijken: hoe?
De Arbowet verplicht werkgevers om hieraan te werken (artikel 3). Dat start met het opstellen van een beleid Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) om dat vervolgens met je medewerkers te bespreken hoe jullie daar gezamenlijk aan kunnen werken. Hoe pak je dat slim en praktisch aan?
In de workshop gaan je aan de slag met:
- Een format voor een PSA-beleid en hoe je dat kunt vertalen naar je eigen organisatie.
- Met instrumenten waarmee je dat beleid praktisch kunt maken in je organisatie zoals een gedragscode.
- Hoe je je medewerkers daarbij betrekt.
Met praktische tips en voorbeelden laat Irma de Vaan (De Goede Praktijk) zien hoe je PSA-beleid opzet én ervoor zorgt dat het in jouw organisatie kan gaan werken.
Datum en locatie
De Preventiedag vindt plaats op:
- woensdag 21 mei 2025: Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
Aanmelden
Wil je er graag bij zijn? Dan kan je je online aanmelden via de aanmeldknop op deze informatiepagina.
Deelname aan de Preventiedag is gratis, maar vol = vol. Schrijf je daarom snel in! Dan weet je zeker dat je er bij bent. Uiterlijk een week van tevoren ontvang je een bevestiging van je deelname. Zzp'ers zijn uitgesloten van deelname.
Let op! Mocht je je aanmelden en onverhoopt toch niet aanwezig kunnen zijn, dan horen wij dat graag zo spoedig mogelijk. Wij kunnen dan een andere deelnemer op de wachtlijst benaderen.
Aanmelden
Schrijf je hier in en zet de eerste stap naar een sociaal veilige en gezonde werksituatie.