Een HAP- of te wel huisartsenchauffeur heeft als taak de huisarts snel en veilig te vervoeren naar de plaats van bestemming. Aan deze chauffeurs worden hoge eisen gesteld. Zo moeten ze de huisarts met grote spoed naar een patiënt rijden, soms met zwaailicht en sirene. Ook helpen chauffeurs soms bij het uitvoeren van medische handelingen.
Nagenoeg alle HAP-vervoerders laten hun chauffeurs scholen. Er zijn verschillende bijscholingsmogelijkheden en er is een HAP-examen voor het rijden met optische- en geluidssignalen (OGS). Sociaal Fonds Mobiliteit houdt een register bij van vakbekwame HAP-chauffeurs.
Registratie vakbekwame chauffeurs
Werkgevers kunnen hun HAP-chauffeurs gratis laten registreren in het register van Sociaal Fonds Mobiliteit via het aanmeldformulier. Hoewel nagenoeg alle HAP-vervoerders hun chauffeurs laten scholen, zijn examens en de registratie in het register op basis van vrijwilligheid.
Examen voor huisartsenchauffeurs (rijden met OGS)
Eén van de taken is dat een HAP-chauffeur met grote spoed naar een patiënt moet kunnen rijden, vaak met zwaailicht en sirene. Om dit te kunnen doen heeft de HAP-chauffeur kennis en vaardigheid nodig op het gebied van de rijvaardigheid en van de brancherichtlijn OGS spoedeisende medische hulpverlening.
Het IBKI verzorgt voor Sociaal Fonds Mobiliteit het zogenaamde HAP-examen. Het examen bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkexamen. Het IBKI examineert alleen, de opleiding tot HAP-chauffeur wordt aan de markt overgelaten.
Meer informatie over het HAP-examen, hoe u zich kunt aanmelden en wat de kosten zijn van het examen, kunt u vinden op de website van het IBKI.
Bijscholing voor HAP-chauffeurs
Voor HAP-chauffeurs is er speciale bijscholing op het gebied van rijvaardigheid, medisch assisterend handelen, etc. Jaarlijks kan de chauffeur de geldigheid van zijn vakbekwaamheid verlengen, door een bijscholingscursus te volgen.
Chauffeurs zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd volgen van herhalingscursussen. De werkgever kan daarin sturen, omdat hij de registratie regelt.
Via het aanmeldformulier kan ook de verlenging van de registratie aangevraagd worden. De werkgever kan bij Sociaal Fonds Mobiliteit een overzicht van zijn geregistreerde werknemers opvragen.
Meer informatie over bijscholing en registratie
Voor vragen zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: (0345) 478 473. Of stuur een e-mail naar: info@sfmobiliteit.nl.