In deze cursus leert u als taxichauffeur klanten met dementie te herkennen en u leert hoe u hier goed mee om kunt gaan. Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Sociaal Fonds Mobiliteit, Samen Dementievriendelijk, Connexxion en Taxi Van Dijk.
Aantal klanten met dementie groeit
Momenteel leven 270.000 mensen in Nederland met dementie en dat aantal zal in de toekomst verdubbelen. Zeventig procent van alle mensen met dementie woont thuis en neemt actief deel aan de maatschappij. Zij zijn vaak afhankelijk van taxi- en zorgvervoer. Dagelijkse handelingen worden voor een klant met dementie steeds moeilijker. Denk aan het betalen van de taxirit of het opbergen van spullen in een tas.
>> Direct naar de internetcursus Dementie in de taxi
Voor wie
Het programma is bedoeld voor chauffeurs die oudere klanten vervoeren.
Inhoud van de cursus
In deze cursus leert u in 15 minuten de signalen van dementie herkennen en krijgt u slimme tips, zodat u beter kunt omgaan met mensen met (beginnende) dementie.
De training bestaat uit 4 onderdelen:
- Herkennen,
- Geruststellen,
- Oogcontact maken en
- Even meedenken.
Twee voorbeelden uit de cursus:
- Een klant wil niet voor in de auto stappen omdat hij ziet dat daar al iemand zit, terwijl dit niet zo is. Wat doet u?
- U vervoert een klant waarmee u geen contact kunt maken. De klant lijkt in zijn eigen wereld te leven en staart gedurende de hele rit uit het raam. Hoe kunt u toch contact maken?
Binnen elk onderdeel krijgt u situaties te zien waarin iemand met dementie uw hulp goed kan gebruiken. Hoe reageert u?
Samen dementievriendelijk
De training is onderdeel van de campagne Samen dementievriendelijk. De campagne is een initiatief van Alzheimer Nederland, Deltaplan Dementie, PGGM en het ministerie van VWS. Het doel is om kennis en handvaten te bieden om in het dagelijkse leven dementie te herkennen en hier goed mee om te gaan. Uit onderzoek komt naar voren dat Nederlanders wel graag willen weten hoe zij mensen met dementie kunnen ondersteunen maar vaak niet weten hoe dat moet.
Vervolgcursus
Om er zeker van te zijn dat hetgeen u heeft geleerd in de dagelijkse praktijk toegepast kan worden is het van belang dat u na de internetcursus een praktijktraining volgt waarin de noodzakelijke vaardigheden worden geoefend. Een belangrijk onderdeel in deze bedrijfstraining is het uitspelen van praktijksituaties. Een bedrijfstraining mag worden verzorgd door een taxileraar/opleider die via SFM de train-de-trainer over dit thema heeft gedaan.
Resultaat
Door de internettraining te doen bent u een chauffeur die GOED weet om te gaan met passagiers met dementie en bent u daarmee een dementievriendelijke taxichauffeur. Nadat u ook de bedrijfscursus heeft gehad krijgt u het bijbehorende certificaat van Samen dementievriendelijk.