Het ‘Platform Code VVR’ heeft in 2017 een nieuwe versie van de ‘Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden’ (Code VVR) gepubliceerd. Deze uitgave verschaft duidelijkheid over de vraag wanneer een rolstoel veilig kan worden vervoerd. De meest recente wet- en regelgeving is er in verwerkt. Ook is de Code VVR compacter dan voorheen.
Belangrijkste punten
- De chauffeur zorgt ervoor dat de rolstoelpassagier veilig van A naar B wordt gebracht. Als de rolstoelinzittende de overstap vanuit de rolstoel naar en van een reguliere zitplaats niet kan maken, is volgens de vernieuwde Code VVR het dringende advies dat deze alleen vervoerd mag worden in een rolstoel die voldoet aan de ISO-norm 7176-19, te herkennen aan de haaksymbolen.
- Een rolstoelpassagier met een aangepaste, complexe rolstoel die niet aan de ISO-norm kan voldoen én waarbij de passagier geen transfer kan maken naar een reguliere zitplaats, kan nog wél vervoerd worden, mits de rolstoel naar de beoordeling van de vervoerder/chauffeur veilig vastgezet en vervoerd kan worden.
- Vanwege de veiligheid dient de scootmobielgebruiker buiten het voertuig af te stappen en – met enige hulp – het voertuig via de reguliere ingang te betreden, teneinde een overstap te maken naar een zitplaats. In het verleden zijn diverse ongelukken gebeurd met scootmobielen die van de lift afvielen. Daarom is in de herziene code besloten dat de chauffeur verantwoordelijk is voor het (op handbediening) in- en uitrijden van de scootmobiel. De scootmobiel kan dan als bagage worden meegenomen, mits deze door de chauffeur goed vastgezet kan worden.
Deze wijzigingen worden nader toegelicht in een handige factsheet.
De complete Code VVR
Snel zoeken binnen code VVR
Download Code VVR
Een rolstoelpassagier wordt het veiligst vervoerd als hij overstapt naar een gewone autostoel. De rolstoel gaat dan als bagage mee. Als de rolstoelpassagier die overstap niet kan maken, is het van belang dat hij veilig vervoerd kan worden in de rolstoel. De Code VVR geeft rolstoelchauffeurs, vervoerders, rolstoelpassagiers, begeleiders en gemeenten richtlijnen om rolstoelinzittenden veilig te vervoeren. Deze publicatie is aangepast en geldig vanaf 1 januari 2022.
Instructiekaart voor chauffeurs
Behalve de code is er ook een handige instructiekaart beschikbaar voor chauffeurs en bedrijven. Hierin staan richtlijnen beschreven voor het veilig vastzetten en vervoeren van rolstoelen en de inzittenden. Bedrijven kunnen de instructiekaarten bestellen voor hun rolstoelchauffeurs via het aanvraagformulier hieronder. Dit betreft de nieuwe versie per 1 januari 2022. De instructiekaarten zijn gratis.
Checklist voor passagiers
Naast de instructiekaart voor chauffeurs is er nu ook een checklist voor passagiers en begeleiders. Ook de rolstoelinzittende (of begeleider) kan bijdragen aan veilig vervoer. De checklist geeft aan waar men op moet letten. Bedrijven kunnen de checklists via het aanvraagformulier hieronder bestellen voor hun rolstoelchauffeurs. Zij kunnen de checklist vervolgens verstrekken aan hun rolstoelpassagiers. Dit betreft de nieuwe versie per 1 januari 2022. De checklists zijn gratis.
Factsheet
De belangrijkste wijzigingen sinds 2017 worden in deze factsheet nog eens duidelijk uitgelegd.
Internetcursus Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden
Deze e-learning is interessant voor taxichauffeurs die rolstoelpassagiers vervoeren, maar bijvoorbeeld ook voor contactpersonen bij dagbesteding, mantelzorgers en vrijwilligers. Aan de hand van 19 vragen leer je over veilig rolstoelvervoer zoals dat officieel is vastgelegd in de Code VVR. Start nu met deze interessante en belangrijke Free Learning module en haal je certificaat. Je bent ongeveer 30 minuten bezig om de module te doorlopen.
Internetcursus Rolstoel ABC
Goed en Veilig rolstoelvervoer voor zowel chauffeur als passagier. Het Rolstoel ABC gaat hier op in.De vernieuwde e-learning bevat meer praktijkvoorbeelden, geactualiseerde regelgeving en extra aandacht voor de Code VVR.
Veelgestelde vragen
Heeft u vragen? Bekijk dan eerst de pagina met:
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0345 - 478 478 of per e-mail
Bestel instructiekaarten en/of checklists
Platform Code VVR
De Code VVR is een leidraad voor het veilig vervoeren van rolstoelinzittenden. In het belang van de reizigers, chauffeurs van rolstoelvoertuigen en de organisaties waarbinnen zij actief zijn, beschrijft de Code de (wettelijke) regels waaraan moet worden voldaan. Deze geactualiseerde versie kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het ‘Platform Code VVR’, bestaande uit TX-keur, werknemersorganisaties FNV en CNV, Koninklijk Nederlands Vervoer en de branchevereniging voor revalidatie- en mobiliteitshulpmiddelen Firevaned.
De actualisatie vond plaats binnen de werkgroep Code VVR, waarbij werd samengewerkt met de koepel van gehandicapten- en patiëntenorganisaties Ieder(In) en ouderenorganisatie KBO-PCOB, alsmede de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Sociaal Fonds Mobiliteit vervult de rol van secretariaat van het platform en de werkgroep Code VVR.