Werknemers in een taxibedrijf krijgen vaak last van hun rug. Dat heeft te maken met de aard van het werk. Veel zitten is niet goed voor ons lichaam. Maar ook bagage sjouwen en klanten in een rolstoel de bus inrijden kunnen klachten geven.
Soms zijn de klachten aan spieren en gewrichten zo erg, dat ze tot verzuim leiden. Het is daarom belangrijke fysieke overbelasting te voorkomen. Dat kan door de praktijkrichtlijnen en tips op te volgen. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar.
Risico's en normen
Wat is het risico?
Met fysieke belasting doelen we op het belasten van het lichaam. 90% van de medewerkers in het taxivervoer is chauffeur. Deze groep heeft te maken met het tillen, dragen en neerzetten van bagage. En met het duwen, trekken en vastzetten van rolstoelen en ondersteunen van passagiers. Ook veel zitten achter het stuur is een werkhouding die fysiek belastend is. Deze kenmerken van het werk van de taxichauffeur maken dat chauffeurs een hoger risico lopen op rugletsel of andere lichamelijke klachten.
Lichamelijke klachten aan spieren en gewrichten ontstaan door een combinatie van belastende factoren. Bijvoorbeeld het tillen van bagage in een slechte werkhouding. Het vastzetten van een rolstoel in een ongunstige houding waarbij tegelijk veel kracht geleverd wordt. Of het langdurig zitten achter het stuur. Klachten aan rug, nek, schouder en armen, elleboog, hand en pols, heupen, knieën en voeten kunnen het gevolg zijn.
Wat zijn de normen en richtlijnen?
Iedere werkgever moet volgens de Arbowet (artikel 3.1 en 8) en het Arbobesluit (artikel 5.4 en 5.5) zorgen voor:
- een goede inrichting van de werkplek;
- de juiste hulpmiddelen om lichamelijke overbelasting te voorkomen;
- en voorlichting over het voorkomen van lichamelijke klachten.
Voor het taxivervoer zijn deze vereisten vertaald in de Praktijkrichtlijnen fysieke belasting. Taxibedrijven die zich aan deze richtlijnen houden, hebben minder kans op lichamelijke klachten onder hun personeel.
Oplossingen
Fysieke overbelasting voorkomen is belangrijk voor werkgevers. Hiermee beperkt u verzuim als gevolg van lichamelijke klachten. Bovendien heeft u een wettelijke verplichting op dit gebied.
Een goede bedrijfsaanpak om fysieke belasting te verminderen bestaat uit de volgende stappen:
1. Breng in kaart wat de risico's binnen uw bedrijf zijn voor lichamelijke overbelasting. Dit doet u met de digitale Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
2. Houd u aan de afspraken over fysieke belasting. Voor de taxibranche zijn deze vastgelegd in de Praktijkrichtlijnen fysieke belasting.
3. Zorg voor een gezonde werkomgeving. Een werkplek moet ergonomisch verantwoord zijn. Gebruik hiervoor de Stoeltoets en Tilhulpmiddelen. Ook kunt een u een werkplekonderzoek laten uitvoeren door Sociaal Fonds Mobiliteit.
4. Geef voorlichting over fysieke overbelasting en bespreek met medewerkers hoe zij lichamelijke klachten kunnen voorkomen. Dit doet u met de bedrijfstraining Gezond werken in de taxi, het Rugboekje, het Inwerkprogramma en de cursus preventiemedewerker.