De vakbond geeft schriftelijk bij de werkgever aan wanneer er een kaderlid werkzaam is voor wie dit geldt. De werkgever kan het verlof van het kaderlid vervolgens declareren bij Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM). De regels zijn opgenomen in de Cao Zorgvervoer en Taxi 2024 – 2025.
Werkgever is verplicht om kaderleden vrij te stellen van werk
Als het kaderlid afwezig is vanwege het uitvoeren van bestuurlijke of vertegenwoordigende activiteiten voor de vakbond, dan heeft hij recht op behoud van loon. Dit wordt door de werkgever toegestaan voor ten hoogste acht dagen per jaar, voor zover de dienst dat toelaat. Voor kaderleden die zitting hebben in een vertegenwoordiging of werkgroep(en) vanuit de sector, is het aantal hiervoor benodigde dagen van toepassing; derhalve niet gemaximaliseerd aan acht dagen (bijvoorbeeld cao-onderhandelingen en aanverwante overleggen). De werkgever is op basis van de cao verplicht om kaderleden vrij te stellen van werk. Ook zorgt de werkgever ervoor dat het kaderlid geen nadeel ondervindt als werknemer van het bedrijf.
Werkgever declareert bij SFM
De vakbond geeft aan SFM door welk kaderlid verlof voor vakbondswerk heeft opgenomen. De werkgever kan vervolgens het uitbetaalde verlof bij SFM declareren. Per dagdeel (vier uur) kan maximaal € 120,- euro (vrijgesteld van BTW) gedeclareerd worden. Op de factuur moet naam van de werknemer staan, de datum en het aantal dagdelen vakbondsverlof wat moet worden vergoed. SFM zorgt voor de uitbetaling van de uren voor vakbondswerk aan de werkgever.
Deze afspraken kunt u terugvinden in artikel 1.12 en artikel 8.6.1 van de Cao Zorgvervoer en Taxi 2024-2025.